Saturday, March 17, 2007

SOEDAN (Khartoum tot Matema, grens Ethiopië, 3-8 feb. ‘07

Soedan; de vorige bijdrage aan mijn weblog was voornamelijk positief over dit land. Ons verblijf in Khartoum zorgde voor wat nuanceringen in dit beeld.
Ik begon de Soedanese mentaliteit enigszins schizofreen te vinden. Enerzijds wordt ze gekenmerkt door een enorme vriendelijkheid en hartelijkheid. Maar anderzijds stuitten we in Khartoum ook op een soort muur. De situatie in Darfur werd regelmatig volledig ontkent of gebagatelliseerd.
Tussen alle gesprekken kwam ik maar een jongen tegen, die verschillende familieleden verloren was, de Islam de rug toe had gekeerd, zijn naam had veranderd en wel openlijk over de ellende sprak. Geleidelijk aan kreeg ik steeds beter door dat je in een land als dit op je woorden moet passen. Een vreemde ervaring.

In Khartoum zie je ook hoe dominant de olie is in Soedan. Verschillende moderne gebouwen die verbonden zijn aan deze industrie. Veel hulpprojecten in de vastgoed en infrastructuur van Aziatische landen, die hier voet aan de grond proberen te krijgen. Louche, te snelle, geblindeerde auto’s. Overal bewaking, op een dreigende manier. Een foto maken van een ministerie werd ruw verboden.
En dat alles in combinatie met die armoede. Er werd ons verteld dat circa 50% van de Soedanese kinderen niet naar de basisschool gaat.

Ik heb het nationaal museum van Soedan bezocht en samen met Adrie zijn we uit eten genomen door de eigenaar van de internetshop. Dat was een hele goede zet, want de TDA-groep ging naar een diner, dat werd aangeboden door de Soedanese wielerfederatie. De volgende ochtend waren er meerdere fietsers ziek. En wij zaten die avond tussen de Soedanezen aan een geweldig maal. Vertaald in het Engels heette het ‘the married man’s meal’. Een soort mix van rijst, kokos, jam en banaan en heel veel suiker: prima fietsvoer.



We komen allerlei vormen van gezichtsversieringen tegen; tatoeages, inkervingen en op deze foto een vrouw met een patroon van een soort vetbultjes.


‘The married man’s meal’ (zie tekst).


Zomaar een ‘coke-stop’ met hier Markus (Duits) en Walter (Zwitsers) en biddende Soedanezen op de achtergrond.


Vrouwen met handelswaar op hun hoofden.


Klaar voor de ‘riders-meeting’; een dagelijks instructiemoment over de rit van de volgende dag en overige algemene zaken.






Drie foto’s aan dezelfde auto: voorzijde, binnenkant en achterzijde.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home