Friday, January 19, 2007

EGYPTE (tot Luxor) - Bijeenkomsten TDA en Sightseeing Cairo












Het gaat goed in Egypte!
Hier een kort verslag van de eerste dagen. In het vervolg zal het wat meer samengevat worden.


Na een soepele vlucht aankomst in het Cataract Pyramid Hotel; de tour start lekker luxe. ’s Avonds begon het met een Persconferentie. De eerste mogelijkheid om de andere deelnemers te ontmoeten. Verder was het een soort borrel met wat belangrijke Egyptische bobo’s. Met een goed slaapgebrek naar bed, om de volgende ochtend om 4:45 met een aantal deelnemers op kamelentocht te gaan; alle kansen moet je toch grijpen!
We werden naar een bepaalde buitenwijk gereden en kwamen uiteindelijk op een soort zanderige binnenplaats uit waar de kamelen in het donker aan kwamen sjokken. Toch typische beesten. Zo’n gevoel van; gisteren nog in A’dam, nu tussen deze kamelen. Opstappen op een kameel is eenvoudig, maar als hij dan zelf gaat opstaan, dan is het wel een heftige swing die je maakt. Ik voelde ‘m nog de hele dag in mijn lijf.
In de groep een heel stuk naar de piramides gelopen, daar de zon over Cairo zien opkomen. Heb ook nog op een paard van een van de gidsen gezeten, het sloeg nog net niet op hol, maar ging wel in galop de zandheuvels rond de piramides af... ‘Is good, is good!.. you’re not afraid!’, waarop ik behoorlijk in de stress schoot.
Wat je ook de hele tijd hoorde was ‘Are you happy, are you happy?!’ Dat betekent dat de gidsen het tijd voor een fooi vinden.

Het gebied rond de piramides is wel een beetje een soort Efteling, alleen dan lekker shabby.
We gingen ook een piramide in, het was veel steiler naar beneden (naar de koninginnekamer) dan ik had verwacht. In de koninginnekamer staan hieroglieven op de muren. Ik vond het wel dubieus hoe oud alles werkelijk is. Er is totaal geen bescherming, vocht- of temperatuurregulatie etc. Het was zelfs net een sauna.
’s Avonds was de eerste ‘meeting’ van de TDA 07, waar iedereen werd voorgesteld en de algemene routines werden doorgenomen.
Het was vooral weer confronterend wat deze tocht nu eigenlijk betekent omdat alle gevaren en risico’s werden behandeld.
Verder moest je je inschrijven als racer of ‘leisure rider’. Als racer start de tour om 08:00. Leisure riders rijden niet voor de competitie en kunnen dus al eerder starten. Hoewel ik niet voor de competitie ga, leek het me toch wel leuk om als racer te starten; continu worden je tijden opgenomen en je kunt altijd nog terugstappen en leisure rider worden.
Een nieuwe ontwikkeling dit jaar is dat er stukken van de tour 2 filmers meereizen. Een ervan, een documentairemaker, was op internet op de TDA gestuit en vroeg zich af waar het filmmateriaal was. Hij vond het ideale ingredienten voor een documentaire (‘It’s criminal not to record this!’) en heeft inmiddels meerdere internationale zenders bereid gevonden het uit te gaan zenden (waaronder trouwens ook El Jazeera). Die dag werd er van iedereen dus ook een klein filmpje van een kort interview opgenomen. De bedoeling is om de fietsers gedurende de tour te volgen. Uren aan fietsmateriaal zal niet interessant zijn; het gaat ook hier om de mensen en het drama! Hopelijk gaat er dus niet te veel mis, want dat wordt dan vast breed uitgemeten. Maar het is voor de deelnemers misschien ook mooi materiaal om na te genieten.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home